logo

Actualitat Notícies

Garantia dels productes: millors condicions

Novetats en la garantia. El termini de garantia dels productes passa de 2 a 3 anys, i els fabricants hauran d'assegurar les peces de recanvi dels seus productes durant 10 anys, i no durant 5, com fins ara. Bones notícies per als consumidors.

L'últim Consell de Ministres ha aprovat una modificació de la Llei General de Defensa dels Consumidors i Usuaris, recollint una vella petició d'OCU: l'ampliació dels terminis de la garantia. Aquesta mesura, que des d'OCU aplaudim, suposa un pas avant en la sostenibilitat i *reparabilidad dels articles.

Reparar millor que reemplaçar

En OCU ho tenim clar: els usuaris tenen dret a reparar els productes i és un gest bàsic de consum sostenible, encara que no sempre li ho posen fàcil. Nosaltres apostem per sostenibilitat i durabilitat, i fruit d'això és la nostra iniciativa contra l'obsolescència prematura dels productes.

 

Més garantia, més drets

Tots els béns de consum durador tenen, per llei, una garantia de dos anys. A més, els fabricants estaven obligats a garantir l'existència de les peces per a poder reparar-los, durant almenys els 5 anys següents a la data en la qual el bé deixara de fabricar-se.

La norma recentment aprovada amplia aquests terminis:

  • La garantia legal dels productes passa a ser de 3 anys.
  • L'obligació de mantindre l'existència de peces de reparació s'estén a 10 anys.

Una altra novetat molt interessant per als consumidors és la relativa a la càrrega de la prova: fins ara, només si el problema es produeix en els 6 mesos després de la compra el consumidor no ha de demostrar la falta de conformitat del producte. Això canvia amb la modificació de la norma, i aqueix termini augmenta, en termes generals, fins als 2 anys després de la compra, una cosa molt més favorable per als consumidors.

Aquestes són peticions que OCU porta fent molt temps, per la qual cosa aplaudim aquesta mesura.

Una adaptació del Dret Europeu

Aquests canvis no són una sorpresa: amb aquestes mesures, entre altres, s'incorpora al Dret Espanyol la Directiva Europea (UE) 2019/771 de 20 de maig de 2019, relativa a determinats aspectes dels contractes de compravenda de béns, que havia de transposar-se al nostre ordenament abans de l'1 de juliol de 2021. Totes això va en línia amb l'aposta europea per la sostenibilitat i racionalització del consum inclosa en l'Agenda Europea del Consumidor.

Per a OCU, aquestes mesures, tan necessàries, han d'anar encara més enllà, i completar-se amb altres com la creació d'un Índex de 'reparabilitat' dels productes, que oriente l'elecció dels consumidors cap a productes més duradors.

En vigor en 2022

El dubte que ara assalta a molts usuaris és quan seran aplicable aquests canvis: la nova normativa s'aplicarà a partir de l'1 de gener de 2022.

A partir de 2022 aqueix termini de garantia serà de tres anys per a qualsevol mena de producte, i de dos per als continguts o serveis digitals.

Les modificacions en la norma, que inclou interessants novetats per als consumidors, ja han sigut publicats en el BOE.

Consulta la notícia original ACI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías