Actualitat Notícies

El gran consum es prepara per a afrontar una bona campanya nadalenca
El gran consum es prepara per a afrontar una bona campanya nadalenca

Fabricadores i distribuïdors es mostren optimistes davant el 'black friday' i el Nadal

Esperen una bona campanya amb vendes de més valor afegit i sense sobresalts gràcies a l'antelació en la provisió d'existències

Malgrat l'auge de la venda en línia, s'espera que els ciutadans opten per eixir a comprar al carrer

A un mes del black friday -enguany se celebra el divendres 26 de novembre- i a dos de les festes de Nadal, el gran consum encara totes dues campanyes “amb cautela, però amb optimisme”, segons paraules d'Ignacio González, president de AECOC, la major associació d'empreses del sector. Malgrat la situació general, amb un increment per damunt del 22% en el preu de les matèries primeres i del 328% en el del transport marítim, la previsió dels grans distribuïdors -que han avançat compres per a tindre suficient estoc- ha permés arribar a l'últim trimestre de l'any sense problema de subministrament i amb bones perspectives sobre la reactivació del consum. L'estalvi acumulat de les famílies -perquè durant la pandèmia hi ha hagut sectors com el turisme o la restauració en les quals no s'ha pogut invertir- també ajudarà a reactivar les vendes en aquestes dates comercialment tan assenyalades.

“El sector del gran consum, amb la indústria i la distribució alimentària al capdavant, afronta en aquesta part final de l'any un moment veritablement clau i el fa en un escenari bastant incert”, va apuntar José María Bonmatí, director general de l'Associació de *Fabircantes i Distribuïdors (*AECOC), en el Fòrum *AECOC celebrat aquesta setmana amb motiu del seu 36é Congrés de Gran Consum. Bonmatí va afegir que “tenim el percentatge d'estalvi més alt de tota la sèrie històrica, però també és imprescindible que els ciutadans mantinguen la confiança i recuperen la tranquil·litat per a animar-se a gastar aqueixos diners que han estalviat durant aquesta crisi, uns perquè hi ha moltes coses que no han pogut fer, i per tant, han estalviat, i altres per precaució davant el que els puga oferir el futur”.

El gran consum encara les campanyes de 'black friday' i Nadal “amb cautela, però amb optimisme”, segons paraules d'Ignacio González, president de AECOC

La trobada també va comptar amb la participació president del director de vendes B2C de Samsung, Daniel Molero i del director de compres de MediaMarkt, Samuel González, en representació dels sectors de béns tecnològics, i del president de Eurocommerce, Juan Manuel Morales; del director general de Alcampo, Américo Ribeiro; el CEO de campofrío, Javier Dueñas, i el d'Angules Aguinaga, Ignacio Muñoz, com a fabricants i distribuïdors alimentaris.

Una de les principals preocupacions de les empreses de béns tecnològics de consum, la falta d'alguns productes per escassetat de components i microxips i pels retards en el lliurament de mercaderies, sembla que no tindrà afectacions a curt termini. “Hi ha situacions globals que han generat tensions en productes emblemàtics de telefonia o consoles, però no hi haurà falta de proveïment d'articles per a les campanyes de black friday i Nadal”, va avançar el director de compres de *MediaMarkt, Samuel González, que es va mostrar “optimista” respecte a totes dues campanyes, gràcies a la plena obertura dels establiments que la companyia espera enguany, en comparació amb les restriccions que es van viure en 2020.

S'arriba a l'últim trimestre de l'any sense problemes de subministrament

Del mateix semblar és el CEO de Campofrío, Javier Dueñas, que reclama que les mesures impulsades des de l'administració no siguen un fre per a la despesa en un moment clau per a la recuperació del consum. “Tenim a un perfil de consumidor que ha estalviat durant la pandèmia i que ara necessita un context de certitud per a recuperar la confiança”.

Els participants en la trobada van avançar també algunes de les tendències previstes per a aquestes pròximes campanyes de final d'any. En concret, el director de vendes B2C de Samsung, Daniel *molero, va apuntar que “poden produir-se menys actes de compra, però seran de més valor”, cosa que significa que els consumidors adquiriran un menor nombre d'articles, però gastaran més en cadascun d'ells i, en general, amb un tiquet mitjà de compra més elevat. Molero va assenyalar que “el motor de creixement estarà en el preu mitjà”, i va afegir: “El client ja no cerca només un preu baix, a més vol un bé de valor afegit, amb millors solucions, i que siga sostenible”.

La sostenibilitat, prioritat del sector

Precisament la sostenibilitat és una de les prioritats de les empreses i un dels eixos de treball amb major impacte en les seues estratègies. Segons les dades del baròmetre de *AECOC, La Veu del Gran Consum, el 47,5% de les companyies participants en la trobada consideren que el desenvolupament sostenible és el principal repte que hauran d'afrontar en els pròxims anys. “Ens enfrontem a grans desafiaments, com la digitalització, la transformació i, per descomptat, la sostenibilitat, que hem de fer en coherència al desenvolupament de la nostra activitat”, corrobora el CEO de Alcampo, Américo Ribeiro. Mostra d'aqueix compromís és que, segons les dades aportades pel directiu, des de juliol de 2018 el 100% de l'energia que consumeix la seua companyia procedeix d'energies renovables i, a més, en l'actualitat compta amb 26 centres de residu zero.

En aquest trajecte cap a la sostenibilitat les empreses també reclamen un major diàleg amb les administracions a l'hora d'impulsar normatives que facen compatible la cura del medi ambient amb el desenvolupament empresarial i que enfoquen també en l'educació mediambiental dels consumidors. En aquest sentit, el president de *Eurocommerce i director general de Grup IFA, Juan Manuel Morales, reclama als reguladors “no ajudar, però sí que llevar pals a les rodes del sector”.

L'estalvi acumulat de les famílies ajudarà a reactivar les vendes

Morals explica que “el cost actual de la regulació pot posar en una situació molt delicada al sector del retail, i no és una bona idea danyar a un sector que aporta el 10% del PIB a Europa i ocupa més de 20 milions de persones”.

També es va referir a la pressió legislativa el CEO de Campofrío, Javier Dueñas, que va afirmar que l'actual marc regulador és “molt exigent i demanda solucions a molt curt termini”. En aquest sentit, el directiu de Campofrío va considerar que la transició que s'impulsa “d'una economia ‘marró’ a una ‘verda’ exigeix inversions, una economia molt més col·laborativa i aplicar solucions que encara hem de descobrir”. I més si tenim en compte que el 44% dels consumidors estan hui més sensibilitzats per la cura del planeta que abans de la pandèmia i que molts d'ells ja condicionen les seues decisions de compra a factors vinculats amb la sostenibilitat, segons les dades de AECOC Shopperview.

Apostar per la innovació

En un context clarament marcat per l'increment dels costos de les matèries primeres, el transport i l'energia, els directius del sector van fer també una crida a reforçar l'eficiència i apostar per la innovació com a “armes” per a combatre la inflació.

Aquest va ser un dels principals missatges que van transmetre tant el CEO de Campofrío, Javier Dueñas, com el d'Angules Aguinaga, Ignacio Muñoz, que van insistir en la importància d'apostar per la innovació i per la millora de l'eficiència de la cadena de subministrament per a combatre l'actual entorn inflacionista. “Hem de ser més productius i optimitzar els nostres processos per a generar solucions a una situació que està afectant molts sectors”, va considerar Propietàries.

El ‘black friday’ és el moment d'avançar compres de cara a les festes

Ignacio Muñoz va coincidir en el diagnòstic i va dir que els fabricants alimentaris tenen el repte de “innovar per a oferir solucions de valor per al consumidor i analitzar la seua cadena de subministrament per a detectar ineficiències i millores”. El CEO d'Angules Aguinaga va subratllar la importància d'avançar-se al que puga passar en els pròxims mesos “per a assegurar-nos les matèries primeres que podem necessitar” i va remarcar que “quan pugen les matèries primeres amb la magnitud que ho estan fent, hi ha una part d'innovació que cal continuar fent, perquè innovar és oferir-li solucions al consumidor per les quals està disposat a pagar”.

Un altre dels temes que es van posar sobre la taula va ser l'anunci del Ministeri de Consum d'aplicar mesures cap al denominat “menjar porqueria”. Propietàries va manifestar que “és molt perillós que des de l'administració es demonitze uns certs aliments”. El CEO de Campofrío va recordar que “l'equilibri és la clau de la dieta mediterrània” i va reclamar “pedagogia” cap als consumidors per a fomentar uns hàbits alimentaris saludables. “Els països que han apostat per la pressió impositiva sobre uns certs tipus d'aliments no han aconseguit els objectius esperats ni canviar els hàbits de la població”, va remarcar.

Recuperar el consum

Els participants en el Congrés del Gran Consum organitzat per AECOC van coincidir a considerar que aquest últim trimestre de l'any és clau per al sector. Els empresaris són optimistes respecte a la pròxima campanya de Nadal i consideren que, el fet de recuperar les celebracions i reunions familiars i entre amics que van haver d'ajornar-se l'any passat, ajudarà a dinamitzar el consum, tant dins com fora de la llar.

I és que, com van apuntar tots els experts que van participar en l'esdeveniment organitzat per AECOC, per a impulsar la recuperació és necessari que també es recupere el consum. “Ara és important que es donen les circumstàncies adequades perquè la campanya nadalenca siga bona perquè dinamitzar el consum és essencial perquè la roda de l'economia i l'ocupació torne a girar, contribuint així a la tan necessària recuperació econòmica i social”, va concloure el director general de AECOC, José María Bonmatí.

Per a impulsar la recuperació és necessari que es recupere el consum

El Fòrum AECOC es va celebrar en el marc de la 36é Congrés de Gran Consum organitzat per l'Associació de Fabricants i Distribuïdors (AECOC), entitat que compta amb més de 31.000 empreses associades la facturació conjunta de les quals suposa prop del 20% del PIB nacional. La trobada, que va tindre lloc a Barcelona els dies 20 i 21 d'octubre, va reunir més de 950 directius de les principals empreses del sector del gran consum.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías